Kunstenmakers toonden hun talenten in Nieuwland

Het was een dag vol creativiteit op basisschool Het Startblok in Schiedam-Nieuwland. De kinderen van de vijf basisscholen in de wijk, die hebben deelgenomen aan de cultuurlessen van de wijksport- en cultuurvereniging, vertoonden hun kunsten op woensdag 25 januari. Daar vond de spectaculaire afsluiting van 15 culturele lessen plaats. De kinderen hebben lessen beeldende kunst, gitaar en theater gevolgd. Voor klasgenoten en de leerlingen van de andere scholen, docenten, ouders en broertjes en zussen, werden de hele dag presentaties gegeven.

Onder leiding van Ruben Scholten volgden leerlingen in kleine groepjes gitaarlessen van een half uur. Het resultaat van die lessen werd vertoond op het podium. Sommige groepen konden al samen een groot stuk van bestaande liedjes spelen. Er waren zelfs kinderen die samen een eigen liedje hadden bedacht! Dat werd meteen gepresenteerd voor alle toeschouwers in het theater van Het Startblok.

De leerlingen beeldende kunst werkten met Femke Wieringa aan hun eigen kunstwerken. Inspiratiebronnen waren daarbij kunstenaar als Piet Mondriaan, Vincent van Gogh en Auguste Rodin. De kunstklas heeft tijdens de cursus een bezoek aan het Stedelijk Museum Schiedam gebracht. De gemaakte kunst werd tentoongesteld in de zaal. Ze mochten vertellen wat ze het allerleukste vonden om te doen tijdens de lessen beeldende kunst.

Samen met theaterdocent Geert Vermeegen werkten twee groepen aan een eigen theaterstuk. De jongere kinderen kropen stuk voor stuk in de huid van een echte vorst. In iedere scène speelde een ander de koning of koningin die onmogelijke opdrachten bedacht voor de onderdanen. De oudere theatermakers werkten aan een theaterstuk naar aanleiding van het bestaande boek ‘de vreselijke belevenissen van Barnaby Brocket.’

Na afloop konden alle kinderen stuk voor stuk rekenen op een keihard applaus.
Vlak voor de zomervakantie zal er opnieuw een presentatie zijn. Dan laten de leerlingen opnieuw het resultaat zien van 15 weken werken in de cultuurlessen.