Kringloophuis onthuld

Techniekmakers gaan op ontdekkingstocht

Je nieuwe t-shirt is van ecologisch katoen en de haring die je eet is van duurzame vangst: je hebt het vast wel gemerkt, de winkels liggen vol met duurzame producten. Maar wat betekent ‘duurzaam’ nu eigenlijk precies? En wat kan je zelf doen als je beter op het milieu wilt letten?
In de technische workshop ontdekken kinderen de wereld als één grote kringloop. Ze onderzoeken op creatieve wijze de eerste levensbehoeften van de mens, de recycle-industrie en de plastic soep in de grote oceaan. Ook vinden ze uit hoe ze nieuwe objecten maken uit afval en hoe ze energie opwekken uit wind en water. De resultaten van het onderzoek komen samen in de installatie ‘Kringloophuis’.

De onthulling

Met zelfgemaakte bootjes, bouwhelmen en vooral veel watergespetter openden kinderen van groep zeven en acht in mei 2013 het ‘Kringloophuis’ op OBS de Taaltuin. Het huis is het eindproduct van de naschoolse workshop Techniekmakers waaraan de twee groepen afgelopen week onder leiding van ruimtelijk vormgever Roel Crul hebben meegedaan. Samen met Crul bestudeerden de kinderen de wereldkringloop, legden zij een moestuin aan en timmerden zij op het plein een ‘Kringloophuis’ op palen. Het huis draagt een grote tank waarin regen wordt opgevangen. Via een kanaal stroomt dit water naar de sloot naast de school. Het bouwwerk zal tot eind van het schooljaar blijven staan.