Een echte expositie van kunstenmakers

Naschoolse kunstlessen over beeldende kunst

Eén van de disciplines van de wijkcultuurklassen is beeldende kunst. Voor kinderen die tekenen, schilderen, kleien, schetsen en knippen helemaal het einde vinden.
Iedere donderdag komen leerlingen van de vijf basisscholen in Nieuwland samen om die liefde met elkaar te delen. Samen met vakdocent Femke Wieringa ontdekken ze de geheimen van meesters als Vincent van Gogh, Claude Monet, Andy Warhol en Jaacov Agam.

Iedere les een andere kunstenaar

Soms kan je iets heel goed en wil je maar eindeloos dat herhalen. Bijvoorbeeld heel goed binnen de lijntjes kleuren, of veel glitters en stickers toevoegen aan je kunstwerk. Om een echte kunstenaar te worden heb je een uitdaging nodig! Alle mogelijkheden binnen de beeldende kunst worden ontdekt tijdens de les.
Daarom staat iedere week een andere kunstenaar, met bijbehorende stijl, centraal. Zo ontdekken de leerlingen de mogelijkheden binnen de beeldende kunst. Er werd gewerkt in de filosofie van o.a. Gustav Klimt, Yayoi Kusama, Jackson Pollock en Frida Kahlo.

Presentatie kunstwerken bij afsluiting wijkcultuurklassen

Excursie naar het museum

Het Stedelijk Museum Schiedam draagt de wijkcultuurklassen een warm hart toe. Daarom mogen de leerlingen van de beeldende kunst klas iedere lessenreeks een keer gratis naar het museum toe. Deze keer werd de tentoonstelling over optische kunst bezocht. Een gids van het museum heette de kinderen welkom en vertelde alles wat hij wist over de tentoonstelling Eye Attack. En daarna zelf aan de slag! Samen met Femke werd een agamograph gemaakt. Een ingewikkelde naam, genoemd naar de bedenker Jaacov Agam. Het is een zigzagkunstwerk, waarbij je iets anders ziet als je het werk vanaf een andere hoek bekijkt. Spannend!

Presentatie kunstwerken bij afsluiting wijkcultuurklassen

Kunstenaars sluiten af met een expositie

Zoals een echte kunstenaar het ook doet, wordt een reeks van hard werken afgesloten met een expositie. Alle kunstwerken van de leerlingen -en dat waren er veel!- hingen gepresenteerd in het klaslokaal op Basisschool Het Startblok. De veelzijdigheid van de lessen èn de leerlingen kwam perfect tot uiting. Bij een tentoonstelling hoort natuurlijk ook wat lekkers en een glaasje vrolijkheid. Samen met ouders, broers en zussen en met de buurman, werden de kunstwerken bekeken en besproken. En er werd een certificaat uitgereikt, waarmee de leerlingen zichzelf een kunstenmakers mogen noemen. Met natuurlijk een heel hartelijk applaus voor deze kersverse kunstenmakers.